Упадъка на БУЗЛУДЖА ПАМЕТНИКА

Политическите промени, които заляха България през началото на 1990 г. постави началото на нова ера на демокрация ... но тъй като страната отвори границите си за западната култура и капитализъм, не остана за паметници, построени в чест на комунистически лидери място. Паметникът на Бузлуджа е затворен, седнал в състояние на неопределеност за половин десетилетие на своя връх.

До края на 1990 г., България е все още изправена пред икономически кризи и несигурно бъдеще. Много граждани обвиниха бившия режим, и Бузлуджа условие идеална мишена за своите разочарования. Вандали нападнаха паметника в израз на политическо недоволство - и след като сградата е била счупена, мародери започнаха процеса на източване от метал и други ценни материали.

Днес Къща-паметник на Бузлуджа Peak е скелет на своя бивш самостоятелно. Стъклото е отишло от своите прозорци, червената звезда е била разбита, а сложните стенописи, които украсяват интериора падат постепенно до елементите.

В това съсипа състояние обаче, Бузлуджа започна да улови сърцата и въображението на посетителите. Спиращият дъха местоположение, меланхолична атмосфера на гниене, и всичко това съчетано с богата политическа значимост на паметника: изоставената паметника скоро започва да се привлече вниманието на световните медии.

Снимки на паметника Бузлуджа са пътували по целия свят, и хора от цял свят са пътували до Бузлуджа. Сайтът е нараснал от добре пазената тайна на една млада българска демокрация, да се разглежда сега като един от най-красивите и уникални съвременни руини в света.

Следвайте линка по-долу, за да проучи Бузлуджа в своята настояща държава.